woensdag 25 december 2013

Knolselderijsoepje met basilicumolie



Een héérlijk soepje als tussengerecht bij een feestelijk diner, serveer kleine hoeveelheden.

Ingrediënten:
500 gram knolselderij
sap van een ½ citroen
2 el olijfolie
1 sjalot, fijngehakt
100 ml witte wijn
400 ml kippenbouillon
75 ml slagroom

Basilicumolie:
350 ml extra vergine olijfolie
1 bos basilicum (ca 30 g)
2 teentje knoflook
sap van ½ citroen
zout/peper
5 Grissini (soepstengels)
5 plakjes Parmaham (of andere rauwe ham)

Voorbereiden:
Dit kan één dag van tevoren.
Schil de knolselderij en snijd hem in gelijke stukken.
Besprenkel met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Verwarm wat olie in een ruime pan en bak het sjalotjes glazig.
Voeg de knolselderij toe en bak ongeveer 5 minuten mee.
Blus af met de witte wijn en laat iets inkoken.
Giet de bouillon erbij en laat de soep 20 minuten op laag vuur koken tot de knolselderij goed gaar is.
Pureer de soep met de staafmixer of in de blender tot het helemaal glad is en roer de slagroom erdoor.
Laat afkoelen of houd het warm tot gebruik.
Maak de basilicumolie:
Breng een pannetje water aan de kook en blancheer de basilicum 10 seconden.
Laat goed uitlekken in een zeef en druk alle vocht eruit.
Pureer de basilicum met de knoflook, de olijfolie en een paar druppels citroensap tot een knalgroene olie. Breng op smaak met wat versgemalen zout en peper.

Bereiden:
Verwarm de soep vlak voor het serveren en serveer de soep in kleine kommetjes of glazen.
Omwikkel een Grissini met Parmaham en leg die op de kom.
Druppel er wat basilicumolie over.
Serveer warm of koud.

Bron: Delicious

Geen opmerkingen:

Een reactie posten