zaterdag 29 maart 2014

Jaloezie met kip en Taleggio


Een moderne versie van het "ouderwetse" pasteitje.

Ingrediënten:
50 gr boter
1 el olijfolie
1 prei
250 gram champignons (of andere paddenstoelen)
2 tl gehakte tijmblaadjes
2 tl bloem
125 ml kippenbouillon
125 ml slagroom
400 gram kipfilet
 375 gram vers bladerdeeg (rol) of diepvriesbladerdeeg, ontdooid
180 gram Taleggio
1 ei
citroen
zout, peper
evt. paprikapoeder

Voorbereiden:
Snijd het witte gedeelte van de prei in ringen.
Snijd of breek de champignons in plakjes of stukjes.
Snijd de korst van de kaas en hak het in blokjes.
Klop het ei los.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Bestrooid de stukjes kipfilet met zout en peper en bak ze in wat olijfolie met geraspte citroenschil en wat tijmblaadjes gaar.
(Je kunt voor de kip ook restjes kip gebruiken die je over hebt van een vorige maaltijd of je kunt kip garen door het een kwartiertje in bouillon te koken, welke je vervolgens ook weer kunt gebruiken voor de ragout.)

Bereidingswijze:
Verwarm de boter en olie in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur.
Smoor de prei al omscheppend ongeveer 5 minuten tot hij zachter is.
Bak de paddenstoelen en tijm 1-2 minuten mee.
Roer de bloem erdoor, blijf 1 minuut roeren en voeg daarna de bouillon en de room toe.
Laat de saus 1-2 minuten pruttelen tot hij licht gebonden is.
Roer de kip erdoor en breng pittig op smaak met zout en peper en eventueel wat paprikapoeder.
Laat de saus afkoelen.

Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van ca. 20 x 40 cm en snijd deze over de lengte doormidden, zodat je twee stukken van 10 x 40 cm hebt.
Leg een deeglap op de bakplaat en strijk de kipvulling erover uit, laat rondom een rand van 1 cm vrij. Bestrooi de kipvulling met Taleggio en bestrijk de deegrand met het los geklopte ei.

Sla de tweede deeglap voorzichtig over de lengte dubbel en snijd de vouwkant om de centimeter in tot op 1 centimeter van de rand.
Vouw de lap weer open en leg hem over de vulling heen, druk de randen stevig op elkaar.
Druk ze aan met een vork.
De inkepingen in het deeg moeten iets open gaan, zodat de vulling zichtbaar wordt.

Bestrijk het deeg met het los geklopte ei en bak de jaloezie 25 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin en gerezen is. Snijd het in stukken en serveer ze.



Bron; Delicious Lekker thuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten