zondag 4 mei 2014

Amandel kersen florentines

Een Florentine koekje (of Florentijn) is een Italiaans gebak.

Ingredienten:
450 gram kersen, ontpit
1 el. fijne kristalsuiker
220 gram amandelen
100 gram ongezouten boter in blokjes
150 gram lichtbruine basterdsuiker
175 gram Golden Syrup
1 tl Amaretto (desgewenst)
100 gram tarwebloem gezeefd
2 tl gemberpoeder

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor tot 180 graden.
Verdeel de kersen over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met de kristalsuiker.
Zet de kersen 50-60 minuten in de oven tot ze verschrompeld en gekaramelliseerd zijn.


Laat ze afkoelen.
Verdeel hierna de amandelen over een bakplaat en rooster ze 7-10 minuten in de oven.


Hak de helft van de amandelen grof. Zet de gehakte en hele amandelen weg.

Bereiden:
Doe de boter in een pan met de basterdsuiker, de Golden Syrup en desgewenst de Amaretto en laat het op matig vuur smelten.
Zet het vuur uit en roer de bloem en het gemberpoeder door het botermengsel.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier, giet de helft van het mengsel op het midden van een bakplaat.
Verdeel het gelijkmatig met een glaceermes of spatel en vorm een rechthoek van ca. 2-3 mm dik.
Laat rondom een rand van 5 cm vrij want het mengsel loopt uit tijdens het bakken.
Doe hetzelfde met de rest van het mengsel op de tweede bakplaat.

Zet de bakplaten 5 minuten in de oven.
Haal ze eruit. Het mengsel is nu in het midden iets lichter en dikker dan langs de rand.
Strooi de kersen en de hele en gehakte amandelen erover.
Zet de bakplaten nog 12-15 minuten in de oven tot het mengsel bubbelt en goudbruin is.

Haal de bakplaten uit de oven en laat de koekbasis 4-5 minuten afkoelen.
Steek met een ronde steekvorm voorzichtig koekjes uit de koekbasis.
Werk van buiten naar binnen.
Leg de koekjes op met bakpapier beklede schalen en zet ze in de koelkast.

Eventueel kun je de bodem van de koekjes nog dopen in gesmolten chocolade.

Bron: Wat Katie eet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten