zaterdag 25 oktober 2014

Appelplaatkoek

Deze taart is heel lekker, dankzij het kruidnagelpoeder en de kaneel. Durfals doen er ook nog een snuf zwarte peper door. De specerijen zorgen samen met de crunchy noten voor een taart met body.

Ingrediënten:
200 gram gepelde hazelnoten, geroosterd
100 gram bloem (liefst Zeeuwse bloem) + extra voor het uitrollen
50 gram koude boter, in blokjes
100 gram basterdsuiker
2 eieren
750 gram Elstar of Jonagold appels
50 gram kristalsuiker
2 bolletjes stemgember
theelepel kaneel
mespuntje kruidnagelpoeder
eetlepel abrikozenjam

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Rooster de hazelnoten in een koekenpan of in de oven 8-10 minuten.
Maal voor het deeg de hazelnoten heel fijn in de keukenmachine. 
Voeg 100 gram bloem, 50 gram koude boter, 100 gram basterdsuiker, 1 ei en 1 el water toe. 
Druk een paar keer kort op de pulseerknop zodat een samenhangend deeg ontstaat. 
Neem het deeg uit de machine (het blijft behoorlijk plakkerig) en kneed het met natte handen tot een platte bal. 
Wikkel het deeg in plastic keukenfolie en laat het ± 2 uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 170°C.

Maal voor de vulling 100 g hazelnoten met 50 gram kristalsuiker, gember, 1 ei, kaneel en kruidnagelpoeder tot een dikke pasta in de keukenmachine.
Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis met een meloenboor. Snijd de appelhelften in dunne plakjes en laat de plakjes tegen elkaar aanstaan.

Bereiden:

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak van 30 x 40 cm (of in de grootte van het bakblik).
Leg de deegplak op een bakblik bekleed met bakpapier.
Bedek het deeg met een laag van de hazelnootpasta en leg hierop de halve gesneden appels.
Druk ze opzij zodat de plakjes dakpansgewijs uit elkaar vallen.
Bedek zo de hele taart met appel.
Bak de taart in 45 min. goudbruin en gaar in de oven.
Laat de taart ± 30 min afkoelen.

Verwarm de jam in een pannetje tot hij dun is en lepel de jam over de appels.
Hak de rest van de hazelnoten grof en strooi ze over de taart.
Laat de taart afkoelen tot de jam stevig is en snijd de taart in vierkante stukken.

Bron: Delicious Magazine oktober 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten